Nationale Parken direct grenzend aan Landgoed De Heezeberg

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold (1 km)

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Direct grenzend aan het bos bij het natuurhuisje en vakantiehuis van Landgoed De Heezeberg, ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Je kunt deze wildernis op alle mogelijke manieren doorkruisen: te paard, te voet of op de fiets.

Tip van de locals: Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold ligt het Onderduikershol Diever, te vinden via wandel- en fietspaden tussen Wapse en Diever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vatte een groep verzetstrijders uit Diever het plan op om bij een onopvallende zandheuvel in het dennenbos een schuilplaats te bouwen. De knokploeg groef de heuvel uit, bouwde van de dennenstammen een hol en herstelde de zandheuvel in de oude vorm. Na een paar maanden hard werken was de schuilplaats gereed en verdwenen de verzetsmannen onder de grond. Soms zaten in het hol wel twintig illegalen verscholen. Het monument bij het hol brengt de verzetsmannen in herinnering die door verraad zijn omgekomen.

Nationaal Park Dwingelderveld (8 km)

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld ligt op slechts een paar kilometer afstand van de vakantiehuisjes op Landgoed De Heezeberg. Het park staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide waar je kan dwalen en tot rust komen. Tijdens een wandeling, onder prachtige wolkenluchten, heb je kans op ontmoetingen met de schaapskudde van Ruinen en diverse vlinders, vogels en insecten. Elk seizoen heeft z’n eigen kleuren. In het voorjaar zie je witte zeeën van veenpluis, in de zomer is de hei eindeloos paars en in de herfst geven de grassen het gebied een oranjegele gloed. Soms kom je de schaapherder tegen met zijn schapen en hond. Dan is het net of je terug gaat in de tijd.

Tip van de locals: In het Nationaal Park op een mooi plekje herbergt Bospub de Boerdennen, een prachtige pub met amfitheater en midgetgolf. In deze bospub kijkt u uw ogen uit. U kunt hier genieten van de lekkerste ambachtelijke pannenkoeken maar ook van een lekker broodje, dagspecial, salade of appelgebak met koffie. Ook vinden er huifkartochten plaats. Iedere eerste zondag van de maand live Ierse muziek van 14.00 tot 17.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand een mooie wandeling in het Nationale Park om 16:00 uur en vanaf 17:00 live muziek.